Når vi laver røget mayonnaise, starter vi med at røge en liter god smags neutral olie. Olien hældes i en bradepande, den store overflade gør at olien tager imod mere røg og bliver kraftigere i smagen.Olien kold røges i ca. 12 timer.
Den røgede olie hældes tilbage på flasken og kan gemmes på samme måde som alm. olie.
2 æggeblommer
1 tsk dijon sennep
2 spsk sherry eddike
1 tsk salt
frisk kværnet peber
Det hele piskes sammen, til massen bliver lysere og luftig. Der kan ikke piskes for længe.
Den røgede olie tilsættes i en tynd stråle, ca. 3 – 4 dl. til 2 æggeblommer. Jo mere olie jo stivere en mayonnaise.
Under vejs smages mayonnaisen til. Hvis den kommer til at smage forkraftigt af røg, kan der piskes helt neutral olie i. Til sidst smages mayonnaisen til med salt og peber. Hvis man alligevel ender ud med en mayonnaise, der smager for meget af røg, kan den røres op med en ikke røget mayo.
Hvad bruger du eksempelvis røget mayonnaise til?
Den bruger som alm. mayonnaise til f.eks. æg, fisk og sam dressing i sandwich.
Hvordan koldrøger man
Jeg vil også rigtig gerne vide hvordan man koldrøger! 🙂
Når du har kommet olien i bradepanden, sætter du den ind i en grill, ovn eller en lukket papkasse. Herefter gør du en foliebakke eller lignende klar med røgsmuld som du lægger ude i kanten som en hestesko. Nu tænder du smuldet i den ene ende, til der er en lille flamme. Når flammen er gået ud, skal smulden begynde at ryge. Sæt folie bakken i grillen lidt væk fra olien så denne ikke varmes af de små gløder. Luk grillen og lad smulden “køre” hele vejen rundt. Gentag til olien har fået røg i 12 timer. Husk at koldrøgning aldrig må komme over 30 grader. Så i denne tid er det en god idé at gøre det om natten.