En sønderjysk specialitet. Da jeg (Susanne) den 1. december 1986 flyttede fra København til Hedensted, mødte jeg et utroligt syn. Foran købmænd og supermarkeder stod der transportbur efter transportbur fyldt op med hvidkålshoveder. Først troede jeg det var til pynt, lige som græskar til halloween. Siden stiftede jeg bekendskab med julekål. Kogt, vredet og hakket hvidkål.
Vi holder liv i traditionen og koger kål.
Bunden af kålen skæres af, de yderste blade tages af. Kog kålstykkerne i letsaltet vand til den er helt mør.
Kålen tages op, og nu skal den vrides. Jeg har hørt at nogen vrider deres kål i vaskemaskinen. Vi laver ikke en kæmpe portion så vi vrider i hånden.
Lad endelig kålen køle noget af inden den vrides. Den vredne kål køres nu gennem kødhakkeren.
Nu er kålen klar til brug, den kan også fryses nu.
Tilberedning.
Smelt en god potion smør i en gryde, tilsæt kålen rør godt rundt, tilsæt nu piskefløde til kålen har konsistens som en stuvning, smag til med salt og peber, evt. en smulet muskat.
Serveres med sukker og kanel, eller salt og peber. Smager fantastisk sammen med medister, sennep og rødbede.
Se op skriften på medisterpølse her: http://detlillegrilleri.dk/?p=1465
Leave a Reply